Tuesday, June 6, 2017

Слава храма Силаска Светога Духа у Винковцима


Торжественом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор  проф. Душан Колунџић уз саслужење старешине винковачког Светотројичног храма протојереја-ставрофора Предрага Азапа.
За певницом су били богослови Слободан Лукић и Стефан Азап, док је сав присутни народ народ одговарао на Литургији.

Прота Душан Колунџић је у празничној беседи изнео појединости о великом догађају који се десио у јерусалимској зборници у којој су се окупили апостоли. Крстоносни прота је казивао о једнодушју у молитви,и о томе да у молитви треба да будемо уједињени.

Затим су благоверни христољубиви Срби Винковаца троструким опходом око храма, уз песму и молитву, на највеличанственији начин обележили славу свог храма Силаска Светог Духа. 

Данас је одржан и помен блаженопочившем епископу осечко-пољском и барањском Лукијану. 

Славски колач је пререзао и жито освештао прота Душан Колунџић, док је славски тропар певала цела црква.
Кума овогодишње славе је гђа Бранка Дробњак из Винковаца, а за наредну годину се за кумство пријавила породица Нешић из Бијелог Брда.

Прота Азап је својим парохијанима честитао храмовну славу и казао да га веома радује што су кренули пут своје цркве да прославе Духа Светога, чијом благодаћу је ова црква, иначе девастирана у периоду деведесетих година двадесетог века, на чудесан и необичан начин васкрсла у Винковцима. Снагу  и силу Дух Свети је подарио парохијанима и служитељу наше цркве да све поново подигну из пепела. Уз помоћ свих израсла је православна црква која је украс Винковаца.

"У окружењу многобројних народа, веома смо радосни што  живимо сложно, онако како живи хришћански свет, и  слава Богу да је тако," казао је прота Азап.

Винковачка парохија је необична и по похађању богослужења, како је казао отац Предраг Азап, јер од педесет православних домова, увек дође најмање један члан породице, те је сабрање недељом и празником, сабрање православне заједнице у Винковцима. 

Данашњој храмовној слави присуствовали су протојереј-ставрофор Душан Марковић, архијерејски намесник вуковарски, протојереј Бранислав Полимац из Острoве; г. Ђорђе Чурчић, заменик вуковарско-сремског жупана; г. Рајко Лукић, из Борова; Удружење Срба Озрена и Посавине,  г. Јосип Паулић, професор  историје, философије и етике  у Техничкој школи "Руђер Бошковић" у Винковцима, а своје музичке таланте као оперски певач исказао је  и на храмовној слави. Како је казао г. Паулић, ово је била само једна од многих прилика да се покажу добросуседски односи. 


Из села Бијело Брдо били су представници Српског културно-уметничког друштва "Јован Јовановић Змај" које активно почиње са радом 1998. године, а наставља се  на традицију Српског певачког друштва које је основано 1923.
Традиција се наставља негујући игру, песму, наречје, говор. Ово друштво данас броји 80 чланова и делује у три секције: фолклорна (одрасли и дечји ансамбл),  певачка група која негује изворне песме и и гастро група која промовише  изворна јела Срба овога краја. Председник овог друштва г. Слободан Нешић је са младима из гастро групе данас припремио трпезу љубави.
No comments: