Friday, April 29, 2016

Уочи најрадоснијег хришћанског празника, протојереј-ставрофор Предраг Азап  је поручио:
Васкрс је највећи празник зато што је сам чин Васкрсења Христовог највеће чудо, чудо над чудима, највећи догађај у људској историји.
Велики доказ Христовог васкрсења јесте велика моћ коју је Он манифестовао после своје смрти. Његово васкрсење је убедило живе људе да напусте своју земљу, своју кућу, своје пријатеље, своју родбину, своје супруге, децу и родитеље, и да узму свој крст... Све ово нису заслуге мртвог човека који је остао у свом гробу, већ Васкрслог Бога.
У Цркви као заједници све се покреће од Васкрса и све иде ка Васкрсу. А Васкрс је управо то, обнова живота, победа живота и празник над празницима.
Христос је био човек мира. Уз њега су се сви осећали сигурно и смирено. Он је својим апостолима који су били забринути и уплашени рекао: Мир Вам ! Није то мир обичних људских обећања, није то мир светских моћника и договора. То је Христов мир који испуњава наше срце и душу.
„На крају ми остаје да поручим  свима верницима моје парохије,  а и свим драгим  пријатељима - ништа друго и ништа лепше осим Христос Васкресе -  Ваистину Васкрсе“, рекао је на крају интервју прота винковачки. 



No comments: