Tuesday, May 9, 2017

СРБИ У БУДИМПЕШТИ СВЕЧАНО ПРОСЛАВИЛИ СВЕТОГ ГЕОРГИЈАСрби у Будимпешти су и ове године масовно присуствовали прослави заштитника српског храма. Дан Светог Георгија протекао је уз молитвену реч и славска обележја, али и уз пригодне стихове и српски народни мелос и фолклор.

Прослава је одржана у недељу, 7. маја, док је дан раније, на сам дан празника, слава српске цркве у Будимпешти обележена литургијски, сечењем славског колача. Централни догађај била је, по традицији, Света архијерејска литургија, коју је у недељу служио епископ будимски Лукијан, уз саслужење свештенства и монаштва Будимске епархије. Гостовао је прота Предраг Азап из Епархије осјечко-пољске и барањске, који је одржао свечану беседу.

Литургију су својим гласовима улепшали појци и деца која су им се придружила. Отац Зоран Остојић, будимпештански парох, поздравио је црквене часнике, представнике српских институција у Мађарској, Амбасаде Републике Србије, славске кумове и госте, речима: 

- Сваки дан је од Бога благословен. Међутим, постоје дани у нашим животима који по свом значају заузимају значајније место и те дане црквеном терминологијом називамо данима које створи Господ. С пуним правом данашњи дан можемо назвати тим именом, да се радујемо и да се веселимо у њему. Да се радујемо у васкршњој радости, у храму нашег заштитника, еликомученика Георгија. 

Отац Остојић се захвалио владики Лукијану и свештенству, који су дошли да поделе радост прослављања, као и кумовима овогодишње славе, породици Симић. 

Уследило је резање колача и благосиљање кољива. Драган Симић, овогодишњи кум, предао је део колача, а тиме и кумство за следећу годину, члановима Српске самоуправе петог кварта, која се иначе посебно истакла у материјалној подршци овогодишњој прослави Светог Георгија. Кумства су се прихватили Стојанка Јурковић Крзман, председница Српске самоуправе петог кварта и Милан Ђурић, члан тог тела. 

Будимпештански парох се захвалио и свим институцијама и појединцима који су помогли припремање прославе. Организацију су подражале српске самоуправе у Будимпешти и Будаершу, затим неколико квартовских српских представничких тела, као и Културни и документациони центар Срба у Мађарској, у координацији са Српском православном црквеном општином. Старешина цркве се, као добар домаћин, заједно са члановима црквеног одбора и супругом Симоном, побринуо да све протекне у најбољем реду и да сви присутни буду угошћени. 

No comments: