Wednesday, February 27, 2013

Osvećenje i tronosanje novosagrađenog hrama u Vinkovcima

Pravoslavna crkva u Vinkovcima u nedelju (28.oktobra 2012) se predstavila novim sjajem, kakvim je odisala i davne 1793. godine, kada je na istom mestu u centru Vinkovaca bila podignuta. Osvećenje i blagoslov nove crkve veliki je događaj za celi grad i sve pravoslavne vernike, koji sada imaju mesto za molitvu. Hram Silaska Svetog Duha, koji je sagrađen na temeljima i u istoj veličini kao i stari, porušen u ratu 1991, osveštao je episkop osečkopoljski i baranjski Lukijan.

U časnu trpezu hrama ugrađene su mošti svetog kneza Lazara srbskog. Vladici Lukijanu sasluživala su šestorica sveštenika i eparhijski đakon, a pevao je hor Eparhije osečkopoljske i baranjske. U svojoj besedi vladika je, predajući ovaj dar pravoslavnim vernicima i gradu Vinkovcima, zahvalio ministarstvima Republike Hrvatske koja su omogućila da se hram podigne, a sve građane pozvao da slede Božije zapovesti o ljubavi prema Njemu i bližnjima.

Radovi su koštali tri miliona kuna, a finansirani su iz proračuna Ministarstva regionalnog razvoja na temelju sporazuma bivše vlade i SDSS-a te županijskim sredstvima, dok je 20-ak odsto novca obezbeđeno od Crkvene opštine Vinkovci i priloga pravoslavnih vernika, kojih je u tom kraju svega petstotinjak.

Protojerej Predrag Azap, vinkovački paroh, odlikovan je ovom prilikom najvišim odlikovanjem SPC-a – pravom nošenja naprsnog krsta i time je dobio zvanje protojereja-stavrofora.

- Ovo zdanje je znak našeg identiteta, znak naše prisutnosti u ovom gradu i u ovoj zemlji - rekao je protojerej-stavrofor Predrag Azap.

Osvećenju hrama i svetoj liturgiji prisustvovali su župan vukovarsko-sremski Božo Galić, dožupan Đorđe Ćurčić, gradonačelnik Vinkovaca Mladen Kralić, ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zoran Tegeltija, konzul Republike Srbije Živorad Simić, saborski zastupnici SDSS-a Dragan Crnogorac i Mile Horvat te predsednik SDSS-a Vojislav Stanimirović.
FOTOGRAFIJE OVDE

No comments: