Wednesday, November 25, 2009

Српска православна црква у граду Винковцима

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВЕНА ОПШТИНА
И ПАРОХИЈА ВИНКОВАЧКА - ВИНКОВЦИ

Адреса парохије: HR - 32100 Винковци, Истарска 1 тел/факс: +385 32 333-173, мобилни +385 98 270334, електонска пошта: protaazo@gmail.com.

Парох протојереј Предраг (Милан) Азап, рођен у Осијеку, 10. 11. 1969, а крштен у храму светог Николаја у Тењи 28. 01. 1970. године. Основну школу завршио у Тењи (1976-84) и Средње трговачку-комерцијалну у Осијеку (1984-1988.г). Завршио је Богословију у Сремским Карловцима редовно 1988/89, а као ванредан ученик од 2005. године. Венчан је 15. 09. 1991. године у Тењи са Љиљаном Павловић, хемијски техничар, по благослову Епископа осечкопољског и барањског Г. Лукијана. За ђакона рукоположен 27. 09. а за презвитера 29. 09. 1991. године. Оба рукоположења обављена у Даљу, од стране Епископа Г. Лукијана, а постављен је за администратора парохије у Тењи, где остаје до 30. 04. 1992. године, када прелази на парохије Пачетин и Маринци. Од 15. 06. 2004. године је парох у Винковцима и Рајевом селу. Са супругом Љиљаном има троје деце: кћерку Јовану (1992) и синове Стефана (1993) и Алексу (2000).
Крсна слава пароха је Часне вериге Светог апостола Петра.

Историја Винковаца, града који лежи на лепој реци Босут, сеже у далеку прошлост. Био је насељен још од времена неолита, а у 3. веку, за време владавине цара Каракале, добио је звање колоније. Тада се помиње и његово накићено име – Colonia Aurelia Cibalae. У овом прелепом и тихом градићу рођени су и цареви Валентијан I и Валенс. Цар Константин, назван Великим, овде је 314. године потукао Лицинијеве легије. Насеље је било потпуно разорено при упаду Турака у 16. веку. Касније, за време Војне крајине, овде се налазило значајно седиште генерала и пуковнијског штаба. У Винковцима је позната предроманичка црква "на Мераји" подигнута око 1100. године.
Према попису и опису цркава и свештеника сремске Архидијацезе и протопопијата вуковарског из 1756 године у коме под редним бројем 110 дословно пише: „Шанац Винковци, број кућа 8. Црква светог Николаја била дрвена освећена епископом Г. Спиридоном (Стибицом)“. Према овим подацима прва српска православна црква у Винковцима била је направљена од дрвета, јер у то време читаво међуречје је било под непрегледним храстовим шумама. Мада су у првој половини XVIII. века Срби били малобројни у Винковцима, ипак су изградили цркву и то пре 1713. године, дакле пре упокојења епископа Спиридона Штибице, који је цркву осветио.
Овај мали број Срба говори да су у то време они били у неравноправном положају у средини у којој су се налазили и нису добијали дозволе да се насељавају и граде себи куће. Уз то су имали као припадници правослвне вере и велике противнике од стране католичке цркве. Тако је католички жупник из Винковаца Филип Станковић 1771 године упутио тужбу царици Марији Терезији против Срба који су 1772. године протерани из Винковаца у Мирковце.
Срби у Винковцима се нису мирили с овим негативним одлукама и 1783. године обратили су се Генералној команди и молили да им се дозволи слободно насељавање, уређење гробља и зидање цркве.

Српска православна црква Силаска Светог Духа је из 1793. године. У њој је био изузетно цењен иконостас и врата од префињених преплета кованог гвожђа. У време градње српске цркве евидентна су насељавања Срба, који су тада чинили најбројније становништво у Винковцима. Тада су Винковци имали 50 српских домаћинстава, са 228 душа. Како пише у попису из 1791. године, самостална су парохија, имају свог свештеника и приход од 104 фр и 31.кр. Прво богослужење и освећење цркве обављено је на Усјековање 29. августа 1793. године, благословом архиепископа и митрополита карловачког Стефана Стратимировића, а у њему су узели учешћа: протопрезвитер вуковарски Игњатије Михајловић, Лазар Ковачевић,парох винковачки, Кирил Гавриловић, парох габошки, Василије Јовановоћ, парох сотински, Стефан Поповић, парох чаковачки и Стефан Вукајловић, ђакон боботски. 1795. године заведене су прве матичне књиге. (Свеске Матице Српске бр.44/2005)

У Винковцима је рођен, а у српској цркви крштен, аутор музике за хрватску химну Јосиф Руњанин. Винковци су, у последњем рату 1991. године, доживели трагичну судбину, рат и разарања. Највише су тиме погођени Срби, јер су многи пострадали и убијени, а велики број се иселио из града.
Храм Силаска Светог Духа на апостоле сазидан 1793. године, а порушен и сравњен са земљом од стране хрватских националиста 1991. године. Сав инвентар, па и вредан иконостас, рад Стојана и Јакова Недића из 1811. године, потпуно су уништени или покрадени. Храм је поново изграђен, на истом месту и у истом облику. Преостаје унутрашње уређење и украшавање.
У граду Винковцима данас живи око 300 српских православних душа. Места, која припадају парохији, а у њима живи свега 50-так православних Срба су: Бошњаци, Жупања, Градиште, Штитар, Шамац, Бабина Греда, Церна, Шишковци, Роковци, Андријашевци, Ретковци, Иванково, Вођинци и Микановци.
Парохијски дом из 1804. године потпуно је уништен и миниран у рату 1991. године. На истим темељима саграђен нови 2004. и освећен 29. 08. 2004. године, од стране епископа Г. Лукијана. У оквиру парохијског дома налази се новоурађена парохијска канцеларија и богомоља, где се одржавају редовна богослужења.
Парохијска канцеларија опремљена је компјутером, интернетом и има своју виртуалну презентацију на адреси: www.vinkovci.ovde.com, а исту уређује и одржава парох.
Од многобројних књига сачуван је само Летопис из 1975. године, као и старији седнички записници. Парохија поседује Матичне књиге: рођених и крштених од 1959. године, венчаних и умрлих новијег датума.
Црквеноопштински одбор је у оснивању. Предложени су чланови на усвајање од стране ЕУО: Ђорђе Газибара, Милорад Вукша, Растко Руњајић, Миле Грчић и Борислав Јовановић
Дугогодишњи, као и председник од васпостављања Епархије је Ђорђе Газибара.
Црквена општина, поред парохијског дома, храма у изградњи у средишту града, заветне капелице на путу за Мирковце, поседује и српско православно гробље и 3 кј. земље која је под минама.

Парохију чини активних 98 домаћинстава са око 280 душа. Око 60 домаћинстава редовно плаћа парохијал. Не постоји тачан број Срба по грађанској статистици, јер се многи плаше да се изјасне као Срби. Просечан број присутних на богослужењима је од 12-15 верника, а за време већих празника и парохијске славе окупи се око 70 верника. Винковачка парохија је потпуно десеткована у време рата, тако да сада парохију углавном чине старији верници. У винковачком Новом Селу има свега 5 домаћинстава са малом децом.
Према попису становништва из 2001. године у граду Винковцима, са насељем Мирковци, има укупно 35.912 становника у 12.072 домаћинства. Од овог броја Срби чине 7,00% (2.514), као православни су се изјаснили 7,25%, а српски говори само 2,17% становништва. 1924. године парохија Винковци, са свим селима која јој и данас припадају, имала је укупно 2.126 српских душа и била парохија IV класе.
Црквена општина очекује поврат 6 зграда и 20 кј. земље. У надлежном уреду Државне управе одржане су до сада 4 расправе и за једну зграду донесено је решење о поврату имовине. У Винковцима само двоје свештеникове деце похађа веронауку. Разлог је, што нема деце школског узраста, а и њих неколико не похађа ни једну веронауку. Нека деца из мешовитих бракова похађају римокатоличку веронауку.

1 comment:

Anonymous said...

оно што сам тражио, хвала