Monday, November 14, 2016

ОСВЕШТАН СРПСКИ ЗАВЈЕТНИ КРСТ У ВИНКОВЦИМАВИНКОВЦИ, 12. НОВЕМБРА /СРНА/ – У Винковцима је данас обављена свечаност освештања обновљеног и новоподигнутог Српског завјетног крста, срушеног ратне 1991. године.
VIŠE OVDE::::::Литији до крста у центру града и освештању претходила је Света архијерејска литургија коју је служио епископ сремски Василије, уз саслужење свештеника Осјечкопољске, Зворничко-тузланске и Сремске епархије.

Протојереј-ставрофор Предраг Азап, парох винковачки, рекао је Срни да је током ратне 1991. године потпуно уништена имовина Српске православне цркве у Винковцима, те да је такву судбину доживио и овај хришћански крст који краси Винковце још од давне 1828. године.

"Да је хришћанство вјечно и да је немогуће да га иједна сила уништи говори управо данашњи величанствени догађај у граду на Босуту", истакао је прота Азап, додајући да је ово велики догађај за Винковце и цијелу вуковарско-сремску област.

Према његовим ријечима, Српска православна црква и Парохија винковачка, као инвеститор радова, учинила је најљепше дјело и сачувала културну баштину овога града.

Свечаности су присуствовали сви чланови клуба посланика Самосталне демократске српске странке у хрватском парламенту, предвођени Борисом Милошевићем и Милом Хорватом, те замјеник вуковарско-сремског жупана Ђорђе Ћурчић.

Свечана трпеза љубави одржана је уз присуство неколико стотина званица на салашу "Ламут" у Винковцима


više ovde:::
o proslavi, eparhijski sajt::

No comments: