Thursday, October 27, 2016

ОБНОВЉЕН СРПСКИ КРСТ У ВИНКОВЦИМА


Ових дана подигнут је и обновљен „Српски заветни крст“ у центру Винковаца, или још ово култно сакрално обиљежје многи винковачани познају и зову „Српски криж“.

Првобитни крст је саградјен давне 1828. Године а исти је оскрнављен и срушен у рату 1991.г. (значи постоји пуних 188 година)
На остацима подножја старог крста видљива је година подизања.
Православни верници су ка овом крсту одлазили сваке године у свечаној Литији на Ускршње јутро и чинили молитве.
Побожна поворка се кретала од Православне цркве до крста и правила обилазак око целога кварта у средишту града уз певање васкршњих песама.
Дуго се чекало на обнову. Но прота винковачки Предраг Азап истиче задовољство и радост што је крст коначно обновљен:  "У ових 12 година мога службовања на парохији винковачкој остат ће златним словима уписано о великој нашој грађевинској и обновитељској дјелатности ;  да сам најпре 2004. Године подигао Парохијски центар СПЦ, затим 2008. године Парохијску цркву светог Духа и ево сада овај Српски крст."
Наша је парола „молите се Богу и радите“, каже прота, и са таквим размишљањима смо сву своју снагу усмјерили на очувању културне баштине и сакралних објеката Српске православне цркве у граду Винковцима.
Овај „Српски крст“ има и екуменску поруку, наиме по сведочењима старијих винковчана ту одмах поред Крста постојала је клупа , гдје су се негдашњи винковачки жупник Јосип Павловић и винковачки прота Душан Јеловац, састајали се  код крста у љетњем времену најчешће суботом после вечерње службе Божје, разоварали о стању народа и Цркве а најбитније им је било да их народ „види“ да њихово пријатељство и друговање се пренесе и анимира на све хришћане и вернике Винковаца.
Нови крст је урађен од идентично сличног врхунски-квалитетног мрамора какав је био и стари, урађен је и плато-подножје и све се врло љепо се уклопило и уљепшало винковачке улице.
Обнову и изградњу Крста финанцирала је Српска православна црквена општина винковачка из својих властитих средстава.
У суботу 12. новембра обавит ће се и освештање Крста и служити света Архијерејска Литургија.

No comments: