Saturday, September 10, 2016

Литургијско сабрање у манастиру Јасеновац
Молитвени помен Новомученицима на месту гробнице у концентрационом логору Јасеновац. Освећење обновљеног Владичанског двора у Пакрацу. Пријем код председнице Републике Хрватске гђе Колонде Грабар Китаровић.
Другог дана посете Епархијама Српске Православне Цркве у Хрватској, 10. септембра 2016. године, Свесветејши Патријарх васељенски и цариградски г. Вартоломеј и Светејши Патријарх српски г. Иринеј служили су, поводом обележавања 75 година од почетка страдања Светих мученика јасеновачких, свету архијерејску Литургију у манастирском храму Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.
У молитвеном присуству неколико стотина верника пристиглих из свих крајева Хрватске, Србије, Црне Горе и Репулике Српске, саслуживало је више епископа Српске Православне Цркве и и представници Московске Патријаршије, Пољске Православне Цркве и Румунске Православне Цркве. После евхаристијског сабрања, Првојерарси су служили помен пострадалим Мученицима на месту гробнице у концентрационом логору Јасеновац.
Чин освећења дела обновљеног Владичанског двора у Пакрацу окупио је неколико стотина верника који су са радошћу дочекали Његову Свесветост Патријарха васељенског г. Вартоломеја, Његову Светост Патријарха српског г. Иринеја и Високопреосвећену и Преосвећену господу Архијереје.
У поподневним часовима, председница Републике Хрватске гђа Колонда Грабар Китаровић примила је Његову Свесветост Патријарха васељенског г. Вартоломеја и Високопреосвећену господу Митрополите сасимског Генадија и загребачко-љубљанског Порфирија. Саговорници су се сложили о важности дијалога као начина за решавање проблема и сукоба, као и избегавања ратова и крвопролића. Посебно су нагласили важност међуверског дијалога данас, када је савремено друштво суочено са растућим екстремизмом, радикализмом и искривљавањем вере.
No comments: